به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، از سال 1988 برنامه جهانی ریشه کنی فلج اطفال به تصویب مجمع جهانی بهداشت رسید و تاکنون موفقیت های چشمگیری در این زمینه با استفاده از واکسن خوراکی فلج اطفال و اجرای روش های درمانی به دست آمده است. سیستم مراقبت برای فلج شل حاد
کاهش قابل توجه کشورهای بومی فلج اطفال در 24 سال
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، با کمک این برنامه، کشورهای بومی فلج اطفال از 125 کشور در سال 1367 به سه کشور (افغانستان، پاکستان و نیجریه) در سال 2012 کاهش یافت و در سال 2018 نیجریه از فهرست حذف شد. از کشورهای بومی فلج اطفال و در حال حاضر تنها دو کشور افغانستان و پاکستان که فلج اطفال بومی محسوب می شوند.
با واکسن خوراکی از بروز 10 میلیون بیماری جلوگیری کنید
بر اساس برآورد سازمان جهانی صحت، تطبیق برنامه جهانی ریشه کنی فلج اطفال با استفاده از واکسن خوراکی از 10 میلیون مورد ابتلا به فلج اطفال جلوگیری کرده است و تا سال 2022 تعداد مبتلایان به ویروس فلج اطفال نوع 1 وحشی در افغانستان به 2 نفر خواهد رسید و 20 مورد نیز گزارش شده است. در پاکستان گزارش شده است.
چالش ایران برای حذف فلج اطفال
با توجه به تعهد کشورمان به سازمان جهانی بهداشت در خصوص ریشه کنی فلج اطفال، تقویت سیستم مراقبت از فلج شل حاد با اهمیت فراوانی دنبال شده است. اگرچه دو کشور همسایه با وضعیت بومی شیوع فلج اطفال در نزدیکی ایران و گردش ویروس وحشی در این کشورها وجود دارد، اما برای نظام سلامت کشور دشوارتر است.
واکسیناسیون سالانه یک میلیون غیرایرانی علیه فلج اطفال
با توجه به تردد مجاز و غیرمجاز اتباع این کشورها از مرزهای مشترک با کشورمان، کمپین های واکسیناسیون فلج اطفال همه ساله برای کودکان زیر 5 سال توسط اتباع خارجی (عمدتا افغانی) برگزار می شود که در آن حداقل یک میلیون غیر ایرانی. مردم با فلج اطفال مخالفند کودکان واکسینه می شوند.
یکی از شاخص های مهم نظام مراقبتی فلج اطفال که نشان می دهد نظام سلامت کشور به درستی کار می کند، شاخص شناسایی موارد فلج حاد بدون فلج اطفال است که باید حداقل 2 مورد به ازای هر 100 هزار نفر زیر 15 سال باشد.
همانطور که در نمودار مشاهده می کنید، شاخص تشخیص فلج شل حاد غیر فلج اطفال در کشور بین سال های 2016 (2014) تا سه ماهه اول سال 2023 (ابتدای سال 1402) همواره بالاتر از 2 مورد در هر 100000 نفر بوده است. سن 15 سالگی
شاخص مهم دیگر سیستم مراقبت از فلج شل حاد، درصد بیماران فلج شل حاد با نمونه کافی است که برای اطمینان از عدم گردش ویروس وحشی فلج اطفال در کشور، برای هر بیمار مبتلا به فلج شل حاد ضروری است. شروع فلج شل حاد برای بستری سرپایی یا بیمارستان تا 14 روز پس از شروع فلج، دو نمونه مدفوع باید با فاصله 48 ساعت گرفته شود و به آزمایشگاه ملی فلج اطفال ارسال شود.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، شاخص بهینه برای درصد بیماران فلج حاد با نمونه کافی باید بالای 80 درصد باشد که طبق نمودار زیر بین سالهای 1395 (1395) تا اول، همیشه بالای 94 درصد بوده است. سه ماهه 2023 (ابتدای 2014). یخ. در مواردی که نمونه برداری بهینه از موارد فلج شل حاد انجام نمی شود، باید از حداقل سه نفر از اطرافیان بیمار که با بیمار در تماس بوده اند برای معاینه ویروس شناسی نمونه مدفوع گرفته شود.