ایران میخواهد همهچیز به اردیبهشت ۹۷ برگردد. زمانی که دونالد ترامپ، یکطرفه از برجامخارج شد، اما طرف مقابل موافق نیست.
آنطور که حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه میگوید، هیئتی از ایرلن چهار روز دیگر به بروکسل میرود تا درباره دستورکار مذاکرات برجام مذاکره کند.
با این حال یک دیپلمات اروپایی که از او نامی برده نشده، به وبسایت خبری پولتیکو گفته: "به ازسرگیری گفتوگوها برای احیای برجام امیدی ندارم. در سرگیری گفتوگوهای هستهای با ایران به بنبست رسیدهایم و بسیار نگرانم. امیدوارم اشتباه کنم ولی اگر کارها همینطوری پیش برود، به هیچجا نمیرسیم."
او بدون اشاره به بدعهدیهای طرف غربی، مدعی شده، "ایران تنها به دنبال وقت تلف کردن است و من بدبینم که ایده گفتوگو در بروکسل هم می تواند تنها یک مسیر انحرافی باش؛ ایرانیها برای حضور در وین و آغاز گفتوگوهای برجام آماده نیستند."
او البته این را هم افزوده که "سیاست بدی نیست که ما با برای مذاکرهکنندههای جدید ایرانی متن توفق را مرور کنیم و خطبهخط به سوالات و ابهامهای آن پاسخ دهیم."
مذاکرات بروکسل، نتیجه سفر یک مقام اروپایی به تهران است. این سفر، یکبار دیگر اروپا را بهعنوان زک میانجی برای احیای برجام مطرح کرد.
معاون مسوول سیاست خارجی اروپا در تهران با باقری کنی، معاون سیاسی وزارت خارجه توافق کرد بر سر متن توافقنامه بازگشت به برجام، ایران و اروپا در بروکسل مذاکره کنند.
بهدنبال این یفر، احمد علیرضابیگی، نماینده تبریز در مجلس پساز جلسه غیرعلنی امروز نمایندگان با امیرعبداللهیان، وزیر خارجه، خبر داده که «مذاکرههای ایران با اتحادیه اروپا در بروکسل پنجشنبه آغاز میشود»
البته اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام، تاکید کرده مذاکره بروکسل جای مذاکرههای وین را نمیگیرد و تنها میتواند مرحلهای مقدماتی برای از سرگیری مذاکرات واقعی در وین باشد.
هدف ایران از مذاکرات بروکسل، اصلاح روند مذاکرات وین است. علیرضا سلیمی، نماینده محلات و عضو هیات رئیسه مجلس، از قول وزیرخارجه نقل کرده دولت ابراهیم رئیسی بنا دارد «مذاکره را از زمانی که ترامپ از برجام خارج شد، دنبال کند.»
اگر مذاکرات به زمان خروج ترامپ از برجام برگردد، یعنی ایران میخواهد توافقهای شش دوره مذاکره قبلی ایران و ۴+۱ در وین، کنار گذاشته شود و مذاکره بر سر برجام از نقطه صفر آغاز شود. این امر میتواند خشم آمریکا از افزایش،سطح غنیسازی اورانیوم را بالا برده و حتی تحریمها را تشدید کند.
تیم مذاکرهکننده قبلی ایران و ۴+۱، به راهبری عباس عراقچی و با حضور چند تیم کارشناسی در حاشیه کار، در شش دور مذاکره پیشین در وین، برای شیوه بازگشت ایران و آمریکا به برجام، بر سر یک متن توافق کرده بودند. توافقی که گویی فعلا بیاعتبار شده است.
پس احتمالا دیپلمات اروپایی هم به همین دلیل از ادامه مذاکرهها ناامید شده و میگوید راه درست این است که ما ابهامهای متن توافق ششدور مذاکره قبلی را برطرف کنیم و برای همین هم حتی روسها با بازگشت از وین و از توافقهای بهدست آمده، سر سازگاری ندارند.
با این وجود مذاکرات بروکسل شاید بتواند طلسم نذاکرات هستهای در دولت رئیسی را بشکند. دولت رئیسی با توقف گفتگوهای وین، نشان داد چندان شوقی برای بازگشت به برجام ندارد و همین، اروپاییها را نگران کرده که مبادا برجام به نقطه پایان رسیده باشد.
اگر به بروکسل خوشبینانه نگریسته شود، شاید فشار ایران، بتواند آمریکا و اروپا را وادار به عقبنشینی کند. اما در نگاهی بدبینانه، این مذاکرات شاید برای همیشه برجام را از بین ببرد. توافقی که حسین شریعتمداری، آن را مُردهای متعفن توصیف کرده است.