اسلامی: پهلوی و قاجار از تاریخ عبرت نگرفتند و سرزمین ایران را به بیگانگان دادند/ راه خوبی برای مقابله با تحریف تاریخ


خبرگزاری فارس – گروه تاریخ: چرا خواندن تاریخ یکی از ضروری ترین کارها برای مطالعه و گام برداشتن در مسیر توسعه است؟ چرا نیاز به خواندن کتاب های تاریخی دارید؟ آشنایی جوانان با گذشته کشورشان چه فایده ای دارد؟ مردم در زمان حال زندگی می کنند، برای آینده خود برنامه ریزی می کنند و نگران آن هستند. تاریخ مطالعه گذشته است و با وجود سختی ها و مشکلات در رفع نیازهای فعلی و پیش بینی نیازهای آینده، چرا باید نگران اتفاقات گذشته باشیم؟

برای دریافت پاسخ این پرسش ها و اهمیت اساسی تاریخ به ویژه تاریخ معاصر کشورمان با محمدمهدی اسلامی پژوهشگر حوزه تاریخ گفت وگو کرده ایم.


محمدمهدی اسلامی

ماری که چندین بار سوراخ را گاز گرفت!

اسلامی در ابتدا گفت: آنچه در تاریخ ایران دیده می شود این است که کشور دچار یک موضوع و مکانی شده است که در ایران سابقه دارد اما یا فراموش شده است یا از آن اتفاقات درس های لازم را نگرفته ایم. . بنابراین ما دو بار به همان نقطه برخورد کردیم. به عنوان مثال، در روابط وابسته شاهان قاجار با قدرت های خارجی، می بینیم که بارها و بارها با از دست دادن بخش هایی از ایران، شاهان بعدی قاجار مانند قبل از خود به قدرت های غربی اعتماد کردند و زنجیره اعتماد را گسترش دادند. حتی کار به جایی می رسد که روسیه و انگلیس به عنوان رقبای معروف منطقه گاهی برای تصرف سرزمین های ایران به کمک یکدیگر می آیند.

زمین برای حفظ تاج و تخت باج بود

وی افزود: به عنوان مثال در مورد جزایر سیری باز هم می بینیم که به دلیل اعتماد پهلوی به انگلیسی ها بدون اشاره به مالکیت ایران بر جزایر «زرکوه» و «آریانا» روند فتح این جزیره را فراهم می کنند. . امارات بدون انعقاد قرارداد و تنها به دلیل سکوت ایران، این جزایر به تصرف خارجی ها در می آید. اگر این جزایر بدون توجه به ثروت طبیعی آنها مانند نفت و گاز در اختیار ما باشد، تقریباً از تمامی ورودی ها و خروجی های خلیج فارس و به ویژه تنگه هرمز محافظت می شود و شاید با درآمد حاصله بتوانیم سهم قابل توجهی داشته باشیم. در اقتصاد کشور. انجام دهید. دلیل این موضوع، وابستگی پهلوی به انگلیسی ها برای حفظ تاج و تخت است و طبیعتاً گاهی به عنوان «باج»، سرزمین کشور را نادیده می گیرد.

نهضت امام خمینی (ره) نمونه ای از عبرت آموزی از تاریخ است

این پژوهشگر ادامه داد: این در حالی است که در تاریخ شاهد هستیم که فردی مانند نادرشاه با تکیه بر نیروهای داخلی ثبات را در کشور برقرار کرد و بخشی از مناطق اشغال شده توسط دشمن را پس گرفت. امام خمینی با بهره گیری از این مسائل و فراز و نشیب های تاریخی، برخی از ویژگی های روحیه انقلاب اسلامی مانند قطع وابستگی به بیگانگان را نهادینه کردند. ایشان به دلیل تجربه بالای مشاور حضرات آیات شریفه کاشانی و بروجردی، به حوزه و مسائل تاریخی تسلط کامل دارند. این بدان معناست که مواجهه ما با تاریخ لزوماً منفی نیست و گاهی اوقات از آن سود مثبت گرفته ایم.

یک راه خوب برای مقابله با تحریف تاریخ

اسلامی گفت: جامعه امروز ما انگار در بحث تاریخ دچار ضعف ذهنی شده است. از آنجایی که رسانه ها و شبکه های اجتماعی با اخبار جعلی و جعلی فضای رسانه ای را مختل کرده اند، با انتشار برخی افکار و روایت های نادرست، مقدمات تحریف تاریخ را فراهم کرده اند. در چنین شرایطی یکی از راه های خوب مقابله با تحریف تاریخ، ارجاع مردم به کتابخانه ها و مراکز اسناد الکترونیکی است. در حال حاضر بسیاری از کشورها بخش بزرگی از اسناد را به صورت الکترونیکی در اختیار کاربران قرار می دهند. در ایران برخی از موسسات به این محیط روی آورده اند و به راحتی اسناد تاریخی را به صورت آنلاین بررسی می کنند. راه مهم دیگر این است که مردم منابع تاریخی خود را از کجا به دست می آورند؟ مهم این است که اگر فردی با ادعای تاریخی مواجه شد، بپرسد این منبع تاریخی از چه منبعی منتشر شده است؟

معرفی چند کتاب تاریخ معاصر

در نهایت از این پژوهشگر تاریخ خواستیم تا چند کتاب خوب در زمینه تاریخ معاصر معرفی کند که پیشنهادات وی عبارتند از: «رضاخان به رضاخان» و «رضاخان به رضاشاه» نوشته هدایت الله بهبودی، «خلاصه ای از ظهور و سقوط پهلوی» نوشته ارتشبد حسین فردوست. مجموعه آثار «انقلاب به روایت…» که انتشارات ایرانی آن انقلاب اسلامی را از زبان مبارزان و شخصیت هایی چون شهید عراقی و شهید لاجوردی روایت کرده است.

انتهای پیام/




این مقاله را برای صفحه اول پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید