درخشش بین المللیهشتمین دور مذاکرات رفع تحریم ها پس از وقفه 11 روزه از روز سه شنبه 18 بهمن ماه با رایزنی در وین پایتخت اتریش از سر گرفته شد. جمهوری اسلامی ایران با هنریکه مورا معاون وزیر امور خارجه اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات در هتل کوبورگ وین دیدار و گفتگو کرد.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان بین المللی وین در اتریش از دیدار اعضای شورای امنیت سازمان ملل (به استثنای ایران) و آمریکا خبر داد.
وی در پیامی توئیتری نوشت: اعضای برجام (به استثنای ایران) و آمریکا بعدازظهر امروز برای ارزیابی وضعیت مذاکرات وین درباره برجام دیدار کردند.
اولیانوف ادامه داد: “همه ارزیابی ها مثبت است و روند مذاکرات پیشرفت قابل توجهی داشته است.”
امیرعبداللهیان: ما مشتاق به توافق هستیم
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: ما معتقدیم در مذاکرات وین یک توافق خوب امکان پذیر است و ابتکارات و پیشنهادات سازنده و مثبت ایران زمینه ساز چنین توافقی شده است.
ظهر دوشنبه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری مشترک با سیمون کاونی وزیر امور خارجه ایرلند با بیان اینکه در حال گفتگو درباره روابط خود با این دیپلمات عالیرتبه ایرلندی است، گفت: در دیدار امروز وزیر امور خارجه ایرلند با رئیس جمهور نیز استوارنامه خود را تقدیم کرد. رئیس جمهور، امیدوارم به زودی شاهد بازگشایی سفارت ایرلند در تهران باشم.
وی گفت: ما یکی از بهترین روابط را در حوزه تعامل با کشورهای اروپایی و ایرلند داریم.
وی با بیان اینکه همه ما قبول داریم که علیرغم توانمندی های مختلف دو کشور، حجم مبادلات تجاری بین دو کشور به ویژه در دو سال گذشته رضایت بخش نبوده است، گفت: مدیریت، فناوری اطلاعات و ارتباطات، صنایع پزشکی و دارویی، فن آوری های جدید و انرژی های تجدید پذیر. البته این بدان معنا نیست که رشته های دیگر در نظر گرفته نمی شود.
وی همچنین روابط پارلمانی دو کشور را از اهمیت ویژهای برشمرد و افزود: در سالهای اخیر از جمله در ماههای اخیر، دیپلماسی پارلمانی دو کشور قوت لازم را داشته و تلاشهایی برای گسترش این روابط صورت گرفته است.
امیرعبداللهیان همچنین با بیان اینکه ایران از ایرلند به عنوان یکی از اعضای غیردائم شورای امنیت سازمان ملل حمایت می کند، گفت: نقش این کشور را در ایجاد صلح و ثبات جهانی برای ایفای نقش در برجام می دانیم.
وی با اشاره به رایزنی های دو کشور در مورد افغانستان گفت: می دانیم که اروپا از جمله ایرلند نگران تحولات منطقه اطراف است. ما از مشارکت همه اقوام در کشور حمایت می کنیم. ما از ارسال کمک های بشردوستانه به این کشور از طریق مرزهای هوایی، زمینی و دریایی خود استقبال و تسهیل می کنیم و به ایفای این نقش مهم ادامه خواهیم داد.
دیپلمات ارشد کشورمان به موضوع یمن نیز اشاره کرد و گفت: بر برقراری آتش بس در این کشور، توقف درگیری ها، رفع محاصره بشردوستانه مردم یمن و کنترل یمن تاکید می کنیم – گفتگوهای یمن.
وی افزود: ما همچنین نگران نقض فاحش و سیستماتیک حقوق بشر مردم فلسطین توسط رژیم صهیونیستی هستیم.
امیرعبداللهیان همچنین با بیان اینکه مقامات دو کشور نیز در جریان رایزنیها در مورد مذاکرات وین گفتگو کردند، افزود: ما با ابتکار، جدیت و میل قوی مذاکره در مذاکرات وین حضور داریم. همکارم دکتر باقری و کارشناسان ارشد وزارت کشور. امور خارجه، نفت، اقتصاد و بانک مرکزی برای ادامه مذاکرات جدی خود با هدف رفع تحریم ها و مبارزه برای حقوق مردم ایران در وین هستند.
او گفت: «برای برداشتن تحریمها و بازگرداندن سایر طرفها به مسیر، مهم است که به آنچه در میدان میگذرد نگاه کنیم.» و این اتفاق افتاد. ما برای دستیابی به یک توافق خوب جدی هستیم و طرف های غربی باید از اعمال سوء ظن، بازی با زمان و کلمات و نشان دادن قصد واقعی برای بازگشت به تعهدات شورای امنیت دست بردارند.
امیر عبدالهیان با بیان اینکه ایران با منطق قوی مذاکره بر سر میز مذاکره وین به فعالیت ها و تلاش های خود ادامه می دهد، گفت: هدف ما رفع تحریم های ذکر شده در توافق برجام است.
وی گفت: «اگر امروز در وین توافقی حاصل شود و تحریمها برداشته شود، اگر فردا این اتفاق بیفتد برای ایران بهتر است.» بنابراین ما مشتاق هستیم که به توافق خوبی برسیم؛ در چارچوب مذاکره منطقی، تأکید بر این است که احقاق حق ملت ایران
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین درباره اظهارات مقامات غربی مبنی بر اینکه زمان توافق به پایان می رسد، اظهار داشت: آیا ایران تمایل کشورهای غربی را برای دستیابی به توافق می بیند؟ وی گفت: “ما از طرف آمریکایی و سه کشور اروپایی انتظار داریم که تعهدات خود را در چارچوب برجام با جدیت انجام دهند.”
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: آمریکایی ها از طریق پیام هایی که از سوی کشورها ارسال می شود از حسن نیت در این زمینه صحبت می کنند، اما تاکنون ترجمه عینی و عملی این نوع حسن نیت که آمریکایی ها به آن اشاره می کنند، یک اتفاق محسوس در کره زمین است. .
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: ما معتقدیم می توان به توافق خوبی دست یافت و ابتکارات و پیشنهادات عمل گرایانه، سازنده و مثبت از سوی ایران زمینه ساز چنین توافقی شده است.
وی همچنین در پاسخ به اینکه برخی تحلیلها تایید میکند که این آخرین دور مذاکرات بوده و برخی کشورهای غربی در این زمینه تحت فشار هستند، گفت: تهدید و هشدار طرف مقابل تعیین کننده پایان مذاکرات نیست. بلکه واقعیت های میز مذاکره و تلاش آنها برای اجرای تعهداتشان تعیین کننده زمان پایان مذاکرات و حصول توافق است.
وی همچنین با ابراز نگرانی برخی کشورهای اروپایی از فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران، گفت: برنامه هستهای ایران صلحآمیز است و مشکل اصلی اجرای برجام، عدم اقدام طرفهای اروپایی در اجرای آن است. تعهد آنهاست و آمریکا از توافق خارج می شود.
وی ادامه داد: امیدواریم در مذاکرات وین که در روزهای آینده ادامه خواهد داشت، شاهد جبران این اشتباه و بازگشت آمریکا و سه کشور اروپایی به تعهدات خود باشیم.
چین: ایالات متحده گام های بیشتری برای دستیابی به توافق در وین بردارد
بعدازظهر دوشنبه به وقت تهران، سخنگوی وزارت امور خارجه چین یک نشست خبری هفتگی درباره چین و جهان از جمله لغو تحریمها علیه ایران ارائه کرد.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، سخت کوشی مذاکره کنندگان ایرانی درباره آخرین تحولات مذاکرات وین و توئیت اخیر علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران را بیان کرد. در عین حال، مسائل مهمی وجود دارد که باید حل شود. همه طرف ها درگیر رایزنی های فشرده برای یافتن راه حل هستند.»
این دیپلمات چینی با استناد به یک ضرب المثل چینی گفت: در مراحل پایانی مذاکرات، همه طرف ها باید استقامت داشته باشند، به یکدیگر احترام بگذارند، خلاقانه فکر کنند، به اجماع برسند و در مورد مسائل باقی مانده تلاش کنند. ایالات متحده به عنوان مقصر اصلی بحران هسته ای ایران، مسئولیت دارد در ازای اقدامات متقابل طرف ایرانی، اقدامات فعال تری انجام دهد تا همه مسائل باقی مانده در اسرع وقت حل شود.
سید خطیبو زاد، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه در پاسخ به سوالاتی درباره مذاکرات وین و تاخیر آمریکا گفت: وین به بن بست نرسیده است. مذاکرات طبق روال گذشته و با تبادلات هیئت ها ادامه یافت. وقتی نوبت به روزهایی میرسد که نیاز به بحث در مورد مسائل جدی است، گفتگو مشکل میشود و قطعاً نقاط کندی وجود دارد و طرفها باید تصمیم بگیرند.»
این دیپلمات ارشد ایرانی افزود: ایران پس از بازگشت هیأت خود به این پیشنهاد بازنگری کرد، پیشنهادها و پذیرش ها رایج است و پیشنهادات و پذیرش ها غیرعادی نیست. «آنچه امروز در وین اتفاق افتاد، درباره گفتگو در مورد موضوعات بسیار حساس و حساس است. “
او گفت: «این بر کسی پوشیده نیست که بقیه باید به نقطه ای برسیم که باید یک تصمیم سیاسی گرفته شود. جمهوری اسلامی ایران سال هاست که تصمیمات سیاسی گرفته و در شورای امنیت سازمان ملل متحد باقی مانده است و ما منتظر پاسخ غرب به ابتکار ایران هستیم. “فاصله ما تا یک توافق با اقدامات غرب و ایالات متحده نسبت معکوس دارد. هر چه اراده آمریکا و سه کشور اروپایی قویتر باشد، فاصله تا توافق کوتاهتر میشود و غرب باید به این توافق نزدیکتر شود. توجه به این رابطه معکوس.”