اگر خدا بمیرد پس معنای زندگی چیست؟/فلسفه و ناامیدی – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان



به گزارش خبرنگار مهر نی، چاپ پنجم کتاب «خیلی کم… تقریباً هیچ: مرگ، فلسفه، ادبیات» نوشته سایمون کریچلی با ترجمه لیلا کوچک منش در 550 جلد، 383 صفحه و به قیمت 98 هزار تومان به چاپ رسیده است. چاپ چهارم چاپ 1378 شمارگان 550 جلد قیمت 48000 تن.

این کتاب برای اولین بار در سال 1376 در مجموع 700 جلد به قیمت 35000 تومان چاپ شد.این کتاب اولین بار در سال 93 با شمارگان هزار نسخه و قیمت 14700 تومان توسط انتشارات رخدادنو به چاپ رسید.

سایمون کریچلی، فیلسوف معاصر بریتانیایی و یکی از مهم ترین متفکران در مورد انقراض متفکران مدرن. که نوشته هایش در مورد مرگ شهرت جهانی یافت یکی از مهم ترین کتاب های او کتاب فیلسوفان مرده است که در آن داستان مرگ بسیاری از متفکران مهم از یونان باستان تا جهان معاصر را بیان می کند. برای نویسنده این کتاب و دیگر آثارش، موضوع محدودیت ها و ناتوانی های انسان از اهمیت بالایی برخوردار است.چه: فلسفه مرگ «ادبیات» این کتاب اثر دیگری است که کریچلی در آن به بررسی دقیق فلسفه درباره مرگ و نیستی می پردازد. بر اساس ادبیات و بازخوانی رابطه بین ادبیات و فلسفه را ارائه می دهد.

کریچلی به فکر نوشتن این کتاب در حین مراقبت از پدر بیمارش افتاد. که البته به مرگ پدرش ختم شد. او در اوقات فراغت به پدرش که مبتلا به سرطان ریه بود شیر می داد. کریچلی کتاب «مالون می میرد» ساموئل بکت را مطالعه کرد، این کتاب دارای چهار گفتار و یک پیشگفتار است. عناوین گفتارهای کتاب به ترتیب «الیجا»، «تحلیلی از رمانتیسم»، «شناخت شادی – درباره بکت» و «اهمیت فلسفی اشعار – درباره والاس. استیونز» است.

پیشگفتار سفر به نیستی درباره رابطه بین فلسفه و تخریب است. پیشگفتار به هشت بخش تقسیم می‌شود: «فلسفه در ناامیدی آغاز می‌شود»، «نیچه قبل از نیچه»، «نیهیل نیچه»، «پاسخ‌های تخریب: پنج احتمال»، «دگرگونی. ویرانی نیچه هایدگر»، «هیدگر در برابر یونگر غیرممکن نجات. : آراسته بر باطل. و یاد گرفتن چگونه مردن – استدلال

به گفته کریچلی، فلسفه با ناامیدی آغاز می شود. تجربه یأس مذهبی نیز با فلسفه آغاز شد. این سوال را مطرح می کند که معنای زندگی چیست؟ اگر در غرب فکر می کند که خدا مرده است این پرسش منجر به تخریب یا نابودی در نظام فکری نیچه می شود که به گفته نویسندگان، به بی نظمی در نظام معناشناسی اشاره دارد.

در این کتاب نویسنده گفتمان پوچی ستیزی را مطرح می کند که به دنبال تفکر درباره یأس دینی در ادبیات است و از این رو یکی از دغدغه های او رابطه ادبیات و فلسفه است. و سعی کرد در مواجهه با ادبیات چهره ایده آل فلسفه را به تصویر بکشد. پس از طرح مسئله مرگ خدا از او پیروی کنید. ادبیاتی که مشکل امکان نجات جان انسان ها را تشخیص می دهد.

در قسمت اول کتاب نویسنده تلاش های موریس بلانشو را در نویسندگی داستانی و انتقادی خود دنبال می کند. (جایی که تفاوت بین داستان و نقد به تدریج محو شدن ثمربخش) برای توضیح و آشکار کردن منبع مرموز اثر هنری. این همان چیزی است که بلانشو آن را «دیگری» می نامد، چیزی که از عقلانیت فلسفی می گریزد. و کریچلی سعی می کند با ایده امانوئل لویناس درباره «الیجا» توضیح دهد.

در گفتار دوم پس از توصیف وضعیت نامطلوب فلسفه گان تیان، نویسندگان می کوشند با پرورش نوشتن نشان دهند که محبت جینا به این وضعیت پاسخ می دهد. که یک کار نظری خود پاداش است.کریچلی این ایده را می نامد رمانتیسم اولین ایده آلیستی بود که به نقد فلسفه انتقادی کانت پرداخت. رمانتیسیسم ابتدا به وضوح یک مسئله فلسفه پشت کانت بود.

بنابراین نویسنده در پی آن است که نشان دهد که این رمانتیسیسم با مشغولیت به آثار فیلسوف و زیبایی مشهور آمریکایی، استنلی کاول، به ویژه با خرد تراژیک کاول مطابقت دارد. ولز توجه خود را به پذیرش تنهایی محدود جلب می کند. در پایان یکی از نوشته‌هایش، آیا این پرسش که ذهن کریچلی در این کتاب بر آن متمرکز شده است: «آیا فلسفه می‌تواند به ادبیات تبدیل شود و همچنان خود را بشناسید؟» به گفته کریچلی، پاسخ مثبت است. بله، فلسفه می تواند ادبیات شود و دوباره خودتان را بشناسید. اما نه به عنوان یک فلسفه.به گفته کریچلی، موضوع اصلی رمانس، پیوند و ادغام شعر و فلسفه است.

اما این پرسش که چگونه می توان درباره یأس مذهبی به گونه ای فکر کرد که به روشن شدن پیوند بین فلسفه و ادبیات کمک کند، در خوانش بکت کریچلی در نوشته فلسفی مرگ امکان پذیر شده است. به عقیده کریچلی، نوشته های بکت آزمون قطعی پیوند بین فلسفه و ادبیات است: تفاسیر فلسفی بکت از متن عقب مانده یا بر متن غالب است، یعنی کم بیان یا اغراق یا کم بیان است.

بنابراین مشکل بکت در گفتگو در مورد بکت این است که از عقب ماندگی فرازبان آکادمیک پرهیز کند و در واقع زبان بکت را تجربه کند و اینکه چگونه به زبان او اجازه “گفتن” داده می شود. کریچلی در کتاب بکت را به طرز غیرقابل مقایسه ای تحسین کرد. و می توان گفت که این کتاب یک فلسفه دین است که به بکت ادای احترام می کند. و گویی کریچلی توسط جامعه و فیلسوفان انتخاب شد تا بکت را در قلب کریچلی گرامی بدارند. تاریخ. پایدار.

به نظر می رسد در چاپ اول کتاب، فصل پایانی، تحلیلی از آثار والاس استیونز، شاعر آمریکایی وجود ندارد. در کتاب دوم او این فصل را برای بازتاب مفهوم فلسفه به عنوان شعر اضافه کرد. به گفته کریچلی، والاس استیونز برای بیان افکار فلسفی خود، «شعر» را به جای فلسفه انتخاب کرد. و این به دلیل آگاهی او از زیبایی شناسی رمانتیسم است.

ویژگی این متن و زبان ترجمه، سادگی آن است. سادگی منحصر به فرد که شنوندگان را جذب می کند حتی کسانی که با فلسفه گذشته آشنا نیستند برای تجربه ایده یک مفهوم الهیاتی به نام “مرگ” توسط ضمیر ناخودآگاه. این تجربه یک رویارویی غم انگیز با مرگ بود. اما با در نظر گرفتن امید به زندگی، البته، این امید ممکن است فقط ورود به دنیای طنز باشد. کریچلی نگاه ویژه ای به پدیده مرگ داشت که در متون فلسفی غرب چندان دیده نشده بود.

کریچلی می پرسد: آیا این واقعیت که فلسفه با ناامیدی شروع می شود به این معناست که به ناامیدی ختم می شود؟ پاسخ منفی است، او معتقد است از اینجا هرکسی می تواند وارد دنیای طنز شود و طنز که آثار بکت در آن غنی است بهترین تمرین برای تحمل هرگونه توهم است. که باد طبق ادعای بشر می وزد

دیدگاهتان را بنویسید