خبرگزاری مهر – اتاق فکر و دین: تاریخچه اولین ایده تغییر ساعت در تابستان به بیش از چند قرن پیش برمی گردد، زمانی که این ایده در یک روزنامه پاریسی نوشته شد و نویسنده مقاله پیشنهاد کرد که وقتی هوا روشن است، باید از آن استفاده کنیم. علاوه بر این از نور روز و در این راه از اسراف بپرهیزید تا حتی یک شمع بیشتر مصرف نکنید.
پس از این ایده اولیه حدود یک قرن پیش، یک انگلیسی که گفته میشد گلف باز است، پیشنهاد کرد و بسیار دنبال کرد تا ساعت را به جلو ببرند تا نور روز را هدر ندهند و در تابستان از نور خورشید بیشتر استفاده کنند.
سابقه این مشکل در ایران به دهه 1950 برمی گردد و هدف از اجرای این پروژه، بهینه سازی مصرف انرژی در فصول بهار و تابستان مانند کشورهای پیشرفته با جلو بردن ساعت یک ساعت به جلو و یک ساعت به عقب بیشتر از نور روز بود. استفاده شده
جالب اینجاست که در برخی از کشورهای اروپایی ساعت رسمی در ابتدا دو ساعت به جلو کشیده شد.
رژیم پهلوی که از همان ابتدای تأسیس تا آخرین روزهای خود یکی از برنامه های همیشگی خود را برای رسیدگی به مظاهر دین و ایمان در کشور و جامعه ایران داشت و بارها و به بهانه های مختلف در این باره به جامعه هشدار می دهد. کردیسم که با دین، معنویت و اسلام در تضاد است، باعث شده است که جامعه ایران که در تمام ادوار تاریخی جامعه ای مذهبی بوده و هست، به همه اقدامات این رژیم وحشی و حتی تغییر نظام بدگمان شود. ساعت ربطی به این موضوع ندارد، او خوش شانس نبود و جامعه مومنان فکر می کردند در راستای سایر فعالیت های ضد دینی حکومت های پهلوی اول و دوم مانند تغییر تاریخ هجری شمسی با تاریخ جعلی شاهشاهی، تغییر ساعت. همچنین زمان واقعی اذان را از بین می برد. اصطلاح “ساعت قدیم و جدید” درست از اینجا شروع می شود.
با فواصل موجود در همه شهرها به ویژه شهرهای بزرگ کشور مانند تهران، مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز و … مردم برای رسیدن به موقع به محل کار مجبورند ساعت 5 صبح از منزل خارج شوند. در شرق کشور اگر بخواهند شب بیدار بمانند و نماز صبح را از ساعت 2:30 تا 5:30 که باید برای کار از خانه خارج شوند بخوانند، فقط می توانند دو ساعت و نیم بخوابند و اگر آرزو می کنند با توجه به میانگین زمان خواب شبانه، اگر 6 ساعت بخوابند، نماز صبحشان مستجاب می شود.
پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، بحث تغییر ساعت به حاشیه رفت تا اینکه در سال 1370 کشور تلاش کرد تا با تغییر ساعت و احیای ساعت تابستانی، خرابه های جنگ و توسعه اقتصادی را بازسازی کند.
این اتفاق در طول سال ها رخ داده است و به استثنای چند سال در اواسط دهه 1980، ساعت در روز اول آوریل به جلو و در آخرین روز شهریور برگشته است.
اما در سال گذشته نمایندگان شورای اسلامی طرحی مبنی بر عدم تغییر ساعت و حذف ساعت تابستانی ارائه کردند که به تصویب نهایی شورای اسلامی و مصوبه شورای نگهبان قانون اساسی رسید و هنوز جابجا نشده است. به جلو از 1 آوریل 1402 ساعت.
علیرغم اینکه در بیش از 70 کشور جهان برای بهره مندی بیشتر از نور خورشید در طول روز، در شش ماه اول سال ساعت ها را جلو می برند و از ساعت تابستانی استفاده می کنند.کشورهایی مانند: استرالیا، اتریش، بلژیک ، بوسنی و هرزگوین، بلغارستان، کانادا، شیلی، کرواسی، قبرس، جمهوری چک، دانمارک، مصر، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایرلند، لبنان، مراکش، هلند، نیوزیلند، پاراگوئه، لهستان، پرتغال ، رومانی، اسپانیا، سودان، سوئیس، انگلستان، آمریکا و…
در روزهای ابتدایی اجرای این طرح جدید، به دلیل مصادف شدن با ایام مبارک ماه مبارک رمضان و برنامه مرسوم مردم برای بیدار شدن در سحر و سحری و اقامه نماز صبح و همچنین به دلیل نزدیک بودن اذان صبح. ساعت 4 بامداد در اکثر شهرهای کشور مشکلاتی وجود داشت، معلوم نبود این تغییر ساعت برای اقامه نماز صبح مؤمنان ایجاد شود.
اما از ابتدای خرداد ماه بارها از زبان مومنین شنیده شد که به دلیل تغییر نکردن وقت اذان صبح در همه شهرها به ویژه شهرهای شرق کشور. مانند مشهد مقدس، مردم را برای بیدار شدن و خواندن نماز صبح به زحمت انداخته است.
نگاهی به جدول زیر که اذان صبح در شهرهای مختلف کشور در 29 خرداد 1402 را نشان می دهد، این موضوع را به خوبی نشان می دهد.
شهر | اذان صبح | شهر | اذان صبح |
تهران | 03:03 | مشهد مقدس | 02:27 |
اصفهان | 03:16 | کرمان | 03:04 |
یزد | 03:09 | سمنان | 02:55 |
گرگان | 02:44 | همدان | 03:19 |
زندگی امروزی افراد این سن و همه جامعه اجازه نمی دهد که از ساعت 20 شروع به خواب کنند و این غیر ممکن است زیرا با فاصله هایی که در همه شهرها به ویژه شهرهای بزرگ کشور مانند تهران، مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز و … وجود دارد. .، مردم لازم است ساعت 5 صبح به موقع در محل کار حاضر شوند، به منازل مراجعه کنند و در شهرهای شرقی کشور اگر می خواهند شب را برای ترک نماز صبح بیدار بمانند، از ساعت 2:30 نماز بخوانند. صبح ها تا ساعت 5:30 که باید برای کار از خانه خارج شوند فقط دو ساعت و نیم می توانند بخوابند و اگر بخواهند 6 ساعت با توجه به میانگین زمان خواب شبانه بخوابند، نماز صبح را بخوانند. پاسخ داده خواهد شد.
این در حالی است که در احادیث مضامین مهمی در اقامه نماز واجب آمده است: تاجری تصمیم گرفته به سفر کاری برود. به همین منظور خدمت امام صادق (علیه السلام) رسید و استخاره خواست، استخاره اش بد بود، اعتنا نکرد و به مسافرت رفت، اتفاقاً لذت برد و سود زیادی کرد، اما از آن استخاره تعجب کرد.
پس از سفر به خدمت امام (علیه السلام) رسید و عرض کرد: یابن رسول الله! یادت هست چند وقت پیش خدمتت رسیدم، استخاره دادی و بد بود، استخاره ام برای سفر کاری بود، مسافرت رفتم، درآمد زیادی کسب کردم و لذت بردم. صادق علیه السلام تبسمی کرد و به او گفت: در سفری که رفتی، یادت می آید در فلان خانه خسته بودی، نماز مغرب و عشا خواندی، ناهار خوردی و خوابیدی، و از خواب بیدار شدی. خورشید طلوع کرده بود و تو نماز صبحت را تمام کرده بودی، فرمود: آری یابن رسول الله، پیامبر فرمود: اگر خداوند دنیا و آنچه را در آن است به تو می داد، جبران نمی شد. از دست دادن نماز
همچنین در سیره علمای ربانی به این موضوع بسیار تأکید شده است که قضای نماز انسان آثار منفی زیادی دارد.مرحوم آیت الله شیخ حسنعلی اصفهانی نخودکی در وصیت نامه خود به فرزندش می فرماید: اگر انسان 40 روز را در آن وقت بگذراند. ریاضت و در عبادت، اما فقط یک نماز، اگر صبح بمیرد، نتیجه آن چهل روز عبادت بیهوده و بیهوده است. بدان که در تمام زندگی من فقط یک بار نماز صبح تمام شده است. من یک بچه داشتم که آن شب مرد. سحر در عالم خواب به من گفتند که این مصیبت به خاطر فوت آن نماز صبح به سرت آمده است، حالا اگر یک شب نماز شب را از دست دادم، صبح آن شب انتظار دارم مصیبت وارد شود. من، پسرم! توصیه می کنم زودتر نماز بخوانید و حتی الامکان از نماز شب غافل نشوید.
از مرحوم آیت الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی، مؤسس حوزه علمیه قم نقل شده است که می فرمایند: «مرد آن است که دو کلمه داشته باشد». مقصود او از این جمله این بود که وقتی انسان متوجه شد که اشتباه کرده است، بر اشتباه خود اصرار نکند. بلکه باید کار خود را اصلاح کند و سعی کند اشتباه خود را جبران کند.
شایسته است در اصلاح امور و تغییر این موضوع به رفتار اخلاقی پیشوایان دین توجه شود تا مومنان ایران اسلامی با فرا رسیدن وقت نماز به ویژه نماز صبح از ترک حتی یک نماز جلوگیری کنند.