محسن قیصری کارگردان مستند «آخرین پرواز» همزمان با انتشار آنلاین این مستند در گفتگو با خبرنگار مهر درباره این مستند توضیح داد: در سال 97 طرح اولیه این مستند را به سازمان اوج ارائه کردیم و مورد تایید قرار گرفت. این مستند داستان یک خلبان دوران جنگ را روایت می کند که 10 سال به اسارت رژیم بعث درآمده و دو سال پس از پایان جنگ آزاد شده است. شخصیت محمدرضا صلواتی به عنوان یک خلبان دارای ویژگی های خاصی است که او به آنها پرداخته است آنها برام جالبه
وی ادامه داد: پنج سال قبل از دستگیری آقای صلواتی، یک هیئت مدیره یک شهروند عراقی برای رسیدگی به این موضوع به ایران آمده است هیئت مدیره مردی به نام سامارای، رئیس زیرکی ارتش عراق است. محمدرضا صلواتی به نمایندگی از ارتش ایران مأموریت یافت: هیئت مدیره منمانی. تا زمانی که این گروه در وطن هستند، به دلیل این معاشرت، آشنایی بین آنها ایجاد می شود. بعد از انقلاب و جنگ که آقای صلواتی در جنگ بود اسیر او ممکن است ناخواسته برای بازجویی نزد سامریان برده شده باشد. روایت این دیدار و یکی پیدا کرد یکی از قسمت های جالب این مستند برای من است.
این مستند ادامه می دهد: دوران 10 ساله اسارت این خلبان با سختی های فراوانی همراه بوده و پس از بازگشت، اتفاقاتی رخ می دهد. غم انگیز در خانواده اش اتفاق افتاد و بعد از سال ها همسرش را از دست داد. به طور کلی یک داستان غم انگیز و دوباره نمایشی این شخص برای من جالب است.
وی افزود: ساخت این مستند انگیزه ای است تا توجه برخی از فرماندهان نیروی هوایی مورد توجه رسانه ها و همچنین نویسندگان قرار گیرد. از آن زمان، راه برای ورود داستان های ناگفته از نیروی هوایی به تلویزیون و همچنین سینما باز شد.
قیصری همچنین درباره مدت طولانی بازداشت این خلبانان توضیح داد: زمانی که جنگ تمام شد، تبادل اسرا بین دو کشور مدتی طول کشید. در بین تلاش های عراق او می تواند از خلبانان به عنوان سلاح سیاسی و اهرم فشار استفاده کند. خلبانان نیروی هوایی چه از نظر مادی و چه از نظر معنوی از نظر ارزش نظامی به قدری برای دشمن ارزشمند بودند که گروگان گرفتند تا آخرین اسیران خود را از ایران بگیرند.
وی افزود: در اولین عملیات که 140 فروند هواپیما از ایران منطقه پایگاه های نظامی و میادین نفتی عراق را بمباران کردند، آقای صلواتی نیز حضور داشتند. عملیات در 1 اکتبر است 1359 اتفاق می افتد. روز چهارم نبرد او در عملیات دیگری برای حمله به پایگاه کت در همان عملیاتی که هواپیمایش مورد اصابت موشک قرار گرفت، با کمک خلبانش سقوط کرد و به اسارت دشمن درآمد. از روز سوم مهرماه 1359 آقای صلواتی در سال 69 یعنی حدود دو سال پس از پایان جنگ دستگیر و آزاد شد. ما در مجموع 56 خلبان اسیر در طول جنگ داریم که در چند اردوگاه عراقی پراکنده شده اند. حدود 30 نفر از دوستان آقای صلواتی پس از تبادل اسرا در عراق بازداشت شدند و وی پس از دو سال آزاد می شود.
این مستند ادامه می دهد: ماموریت های نیروی هوایی معمولا به صورت گروهی انجام می شود و معمولا دو تا هشت فروند هواپیما برای بمباران به مناطق استراتژیک اعزام می شوند. در این ماموریت ها معمولا به هر هواپیما اختصاص داده می شود تا نقطه خاصی را هدف قرار دهد. یکی از خصوصیات امثال آقای صلواتی این است که نمی ترسند، با هواپیماهایشان که دفاع موشکی قوی دارند وارد شهر می شوند و باید از این موانع عبور کنند. یکی از ویژگی های این عملیات پرواز با سرعت زیاد و در ارتفاع کم است که کل عملیات را به یک کار طاقت فرسا تبدیل می کند. راریسک او انجام می دهد. عمدتاً به این دلیل که خلبانان ما مراقب هستند که مناطق مسکونی را هدف قرار ندهند و در مورد مناطق تعریف شده در عملیات بسیار مراقب هستند و به همین دلیل گاهی اوقات در معرض خطرات عجیبی قرار می گیرند.
وی در ادامه به تشریح وضعیت فیزیکی این هواپیمای غول پیکر پرداخت حمل و نقل این بمب در دوران دفاع مقدس افزود: این عملیات شگفت انگیز با این هواپیمای سنگین انجام شد که نشان از رشادت و رشادت این خلبانان فراتر از تحمل 10 سال داشت، علیرغم اینکه قدرت های مختلف آنها را تحت فشار سیاسی قرار داده و آنها را شکنجه می کردند. ” در اسارت هستند صبر ردن. یعنی در این 10 سال علاوه بر حصر، تحت فشار قوای مختلف بوده اند. از منافقین و برخی زخم های داخلی وجود دارد، اما آنها می توانند در این شرایط زنده بمانند.
قیصری همچنین درباره خاص ترین خاطرات و تجربیات خلبان صلواتی گفت: در روایت داستان فیلم چندین نقطه عطف داشتیم که یکی از آنها نقطه عطفی بود که سامرایی به عنوان رئیس با آن روبرو شد. زیرکی ارتش عراق است. در این برخورد خلبان ایرانی آقای صلواتی انتظار نداشت معمولی قدیمی نداشته باش روایت تکنیک های عملیاتی در حمله کت، نقطه عطف دیگر این روایت است. یکی دیگر از نقاط عطف فیلم، اتفاقاتی است که برای آقای صلواتی در دوران اسارت رخ داد. زمانی که عکس پسرش همراه با نامه به دستش رسید، با دیدن عکس پسرش، یکی از مقامات عراقی به او نزدیک شد و عکس را گرفت و در این مورد پرسید. اون کیه؟ کدومش خیلی خوشگله صلواتی می گوید پسر من است. مامور بعث به طور خودکار چشمان پسر در عکس را سوراخ کنید و عکس پاره شده را به او برگردانید. در آن شرایط بسیار ناراحت و عصبانی شد اما هیچ اتفاقی نیفتاد.
وی ادامه داد: زمانی که پس از سال ها بازداشت به خانه بازگشت تا با همسر و دو فرزندش زندگی جدیدی را آغاز کند، اما مدت زیادی از روزی که آنها مشغول تماشای تلویزیون بودند، همسرش سرش را روی شانه او گذاشت و شرق کبد مرده روایت این اتفاق یکی دیگر از نقاط عطف این فیلم است. این موارد توجه بسیاری از بینندگان این فیلم را به خود جلب کرده است.
کارگردان مستند «آخرین پرواز» درباره جذابترین او درباره تجربه ساخت این مستند گفت: شناخت این شخصیت ها برای من درس و افتخار است. آشنایی با این مرد بزرگ باعث افتخار است، اما من ناراحتم بر کشور ما در مورد این افراد بزرگ صحبت می کنیم که به سازمان های مسئول اهمیت نمی دهند. وقتی این فیلم را ساختیم، به استثنای تعداد محدودی از دوستان نیروی هوایی، مجموعه سازمان های مرتبط تنها نبود. توجه آنها به موضوع رسیدگی نمی کنند، اما طوری رفتار می کنند که انگار برایشان مهم نیست. آقای صلواتی وقتی فیلم را دید احساس کرد به سال های دفاع مقدس برگشته و دوباره زنده شده است. این روح خلبانان دیگری در زمان جنگ و اسرا بودند.