به گزارش خبرنگار روابط خارجی ایرنا، مذاکرات وین که با تاکید بر رفع تحریم ها در پایتخت اتریش در حال برگزاری است، روز جمعه با دیدار مذاکره کنندگان ارشد ایران و 1+5 دنبال شد.
علی باقری، مذاکره کننده ارشد کشور بعدازظهر جمعه با انریکه مورا، مذاکره کننده در هتل کوبورگ وین دیدار کرد. رئیس تیم مذاکره کننده ایران پس از دیدار با سفیر اتحادیه اروپا در جریان این مذاکرات با میخائیل اولیانوف، مذاکره کننده ارشد روسیه دیدار کرد. وی همچنین با نمایندگان سه کشور اروپایی صحبت کرد.
به موازات این جلسات، جلساتی در سطح کارشناسان درباره موضوعات مختلف لغو تحریم ها برگزار شد.
صبح دیروز نمایندگان گروه 1+4 و اتحادیه اروپا در غیاب ایران برای بررسی آخرین وضعیت مذاکرات تشکیل جلسه دادند.
میخائیل اولیانوف مذاکرهکننده ارشد روسیه در توییتی نوشت: شرکای غربی، همانطور که اکنون انجام میدهند، بر لزوم پایان هر چه سریعتر مذاکرات تاکید میکنند. روسیه با این احساس فوریت شریک است و با ضرب الاجل های آماده مخالف است.
با این حال، است ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه با تاکید بر ادامه استفاده از ضرب الاجل ها برای اعمال فشار بر ایران بر سر میز مذاکره، افزود: مذاکرات در وین باید تسریع شود و نمی توان مذاکرات را به این کندی ادامه داد.
وزرای خارجه آلمان و آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی مشترک اظهارات خود را درباره مذاکرات وین تکرار کردند. آنتونی بلینکن ما در یک زمان حساس و سرنوشت ساز هستیم. ما میتوانیم به نتیجه موفقیتآمیزتری برسیم و نگرانیهای اصلی همه طرفها را برطرف کنیم، اما زمان رو به اتمام است.
در عین حال، مذاکره کنندگان ارشد چین و روسیه در این دوره از مذاکرات، خواسته های مشروع جمهوری اسلامی ایران مبنی بر حمایت و تعیین ضرب الاجل مصنوعی برای طرف های غربی را رد کرده اند.
وزیر خارجه آمریکا در اظهارنظری دیگر ژنو، سوئیس پس از دیدار با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، او به خبرنگاران گفت که من و وزیر امور خارجه روسیه این فرصت را داشتیم که درباره ایران گفتوگو کنیم، نمونهای از این که چگونه ایالات متحده و روسیه میتوانند در مورد مسائل امنیتی مورد علاقه مشترک با یکدیگر همکاری کنند.
آنتونی بلینکن گفت: هنوز یک پنجره به برجام باقی است.
بلینکن ادامه داد: مذاکرات با ایران برای بازگشت متقابل به عضویت کامل شورای امنیت سازمان ملل متحد به لحظه حساسی رسیده است.
جو بایدن رئیس جمهور در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود در سال 2022 به مناسبت یک سالگی رئیس جمهور خود گفت: «پیشرفت در حال انجام است».
بایدن در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه نظرش در مورد مذاکرات هسته ای ایران چیست و آیا فکر می کند مذاکرات توسعه پیدا می کند یا اینکه زمان پایان دادن به آن فرا رسیده است، صحبت کرد. وی افزود که اکنون زمان تسلیم شدن نیست، پیشرفت در حال انجام است.
رئیس جمهور آمریکا به اتحاد گروه 1+5 و یک صدا ادامه داد، اما باید دید چه اتفاقی خواهد افتاد.
جنگ داخلی آمریکا وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص موضع چین و روسیه در مذاکرات گفت: نماینده چین در وین به همراه نماینده روسیه نقش مثبتی در حمایت از حقوق هسته ای جمهوری اسلامی ایران و حمایت از برجام خواهند داشت. از تحریم ها.”
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه امروز به دنبال توافقات مهم تری برای رسیدن به توافق با اوین در مدت زمان کوتاهی است، افزود: در این زمینه، نقش چین در کنار روسیه بسیار مهم است.
مذاکره کننده ارشد چین در تازه ترین بیانیه خود اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران با طرح ایده های جدید و جامع نقش بسیار سازنده ای در این مذاکرات ایفا کرد.
او گفت که چین قویاً از خواسته های محتاطانه ایران برای فعالیت های هسته ای حمایت می کند، تا زمانی که خطر گسترش سلاح های هسته ای وجود نداشته باشد. دیپلمات های چینی گفتند که به حمایت از ایران برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای ادامه خواهند داد.
دولت و تیم مذاکره کننده کشورمان با ارائه متون کارشناسی و ایده های کاربردی پای گفت و گو نشستند. اما طرفهای غربی فاقد سیاست روشن و ایدههای جدید بودند و در ابتدا فقط با تعیین ضربالاجلهای مصنوعی سعی در ممانعت از مذاکرات داشتند.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی وی در سخنرانی خود در دومای روسیه با بیان اینکه آمریکا تلاش می کند از حقوق مردم ما دفاع کند، گفت: فلسفه ما روشن است، ما خود را از حقوق مردممان محروم نمی کنیم. حامیان پرونده او تلاش کرده اند تا رونوشت واقعی این بیانیه را به صورت آنلاین در دسترس قرار دهند.
رئیس جمهور کشورمان گفت: ما به چیزی کمتر از حق خود راضی نیستیم. جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به توافق جدی است اگر طرفهای دیگر برای لغو موثر و کارآمد تحریمها جدی باشند.
این روزها مذاکرات به مرحله ای رسیده است که از احزاب غربی خواستار تصمیمات سخت سیاسی شده است. ضروری است که طرف های غربی با برداشتن گام های مثبت حسن نیت خود را برای دستیابی به توافق نشان دهند.
بر اساس تجربه گذشته، آمریکا و سه کشور اروپایی میدانند که اتهامات وارده به جمهوری اسلامی ایران و اعلام زمان پایان یافتن در مذاکرات نتیجهای نداشته و باید برای دستیابی به توافق گامهای عملی بردارند.
جمهوری اسلامی ایران به دنبال توافقی پایدار و معتبر است. توافقی که ثابت می کند آمریکا مانند گذشته توافقات و قطعنامه های بین المللی را به سخره نگرفته و هیچ دولت آمریکا از این توافقات چشم پوشی نخواهد کرد.
پیشرفت در متون هسته ای نشان می دهد که ایران از ابتدای دولت سیزدهم تا چه اندازه در دور جدید مذاکرات جدی است و اکنون زمان آن رسیده که غرب جدیت خود را در تحریم ها نشان دهد.
مذاکرات وین در حال حاضر در جریان است و ایران و آمریکا نظرات خود را در مورد چهار موضوع لغو تحریم ها، اطمینان از لغو موثر تحریم ها، تعهدات هسته ای و راستی آزمایی با متون غیررسمی مکتوب و تیم هایی در حال بررسی متون هستند.
هشتمین دور مذاکرات لغو تحریم ها در 26 ژانویه در وین آغاز می شود. کمیته های مذاکره کننده و کشورهای 1+4 با تاکید بر حقیقت، آزمون لغو تحریم ها و ضمانت ها، در حال بررسی از سرگیری اجرای توافقات سال 94 هستند. به گفته گروه های مذاکره کننده، این مذاکرات کند بوده است، اما کند بوده است.