روزنامه ایران یادداشتی از رضا امینی شهردار اهواز را در 18 دی منتشر کرد و نوشت: اهواز یکی از کلان شهرهای ایران است که از نظر جغرافیایی هموار است. این اساساً مشکلاتی را برای دفع آب های سطحی و فاضلاب ایجاد می کند. جمعیت ارائه شده برای این شهر در سال های قبل از انقلاب حدود 500 هزار نفر بوده است، اما در دهه های اخیر اهواز به دلیل مرکزیت اداری-سیاسی و موقعیت خاص صنعتی و اقتصادی به شهری مهاجرپذیر تبدیل شده است. در حال حاضر حدود 400 هزار نفر در حاشیه شهر و در سکونتگاه های غیررسمی با کمترین امکانات ممکن زندگی می کنند.
اهواز علاوه بر افزایش وسعت با افزایش جمعیت نیز مواجه بوده است به طوری که هم اکنون یک میلیون و 200 هزار نفر جمعیت دارد. این رشد سریع جمعیت منجر به کاهش شدید توازن بین جمعیت و ظرفیت شبکه دفع آب و فاضلاب سطحی کلانشهر اهواز شده است.
در سالهای بعد با تأسیس شرکت آبفا، شبکه زهکشی آبهای سطحی به عنوان شبکه فاضلاب شهری به این شرکت واگذار شد. اما به دلیل فرسودگی شبکه با پدیده ای به نام خطوط فاضلاب مواجه هستیم که باعث می شود فاضلاب به داخل معابر کشیده شود. البته با اجرای بخشی از طرح جامع شبکه فاضلاب شهر اهواز، در بارندگی های اخیر مشکلات سیل به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. لازم به ذکر است شهرداری ها بیش از 300 وظیفه دارند که یکی از آنها دفع آب های سطحی است.
در گذشته خطوط تخلیه فاضلاب شهری اهواز از لایه ای از سیمان و آزبست طراحی و اجرا می شد که باعث خوردگی گاز متصاعد شده از فاضلاب و ریختن آن به خطوط انتقال فاضلاب و فاضلاب چاه ها (تاسیسات زیرزمینی) و فاضلاب می شد. در گذرگاه ها وجود داشته باشد.
اجرای شبکه فاضلاب اهواز از سال 72 آغاز شده اما تاکنون حدود 41 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. ناقص بودن شبکه فاضلاب، مصرف این شبکه در نقاط مختلف، وضعیت خاص و شیب صفر زمین اهواز، این شهر را در فصل بارندگی با مشکل فاضلاب و آبگرفتگی معابر مواجه کرده است.
در هر صورت بهره برداری از شبکه فاضلاب به صورت شبانه روزی است اما شبکه تخلیه آب های سطحی فقط برای فصول پرباران استفاده می شود و منطق اقتصادی حکم می کند که شبکه فاضلاب در حال احداث همراه با افزایش حجم و ظرفیت استفاده شود. امیدواریم با تکمیل شبکه ترکیبی دفع فاضلاب و آب های سطحی مشکل دفع فاضلاب و آب های سطحی اهواز یک بار برای همیشه حل شود.
معضل بارندگی در اهواز اگرچه به سالها قبل برمیگردد، اما پس از سیل سال 1377 و با رهبری مقام معظم رهبری به یک موضوع ملی تبدیل شد. در حال حاضر همه مسئولان کشوری و استانی نگران کاهش معضل سیلاب ناشی از بارندگی در اهواز هستند. خوشبختانه رئیس جمهور نیز در اولین سفر استانی خود به طور سرزده به خوزستان آمد و از نزدیک وضعیت اجرایی شبکه فاضلاب اهواز را بررسی کرد. رئیس جمهور قول داد در آینده نزدیک برای حل این مشکل بودجه اختصاص دهد. تلاش جدی دولت سیزدهم برای حل مشکل فاضلاب خوزستان است. وزارت نیرو هم سر کار آمده و روند کار را دنبال می کند. نباید از نظر دور داشت که با روی کار آمدن دولت سیزدهم و فعالیت مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان، اجرای پروژه های فاضلاب اهواز سرعت گرفته است.
اما تقسیم کار خوبی نیز بین شهرداری و آبفا صورت گرفته و توانسته ایم اکثر 200 نقطه بحرانی که در سال های گذشته حادثه خیز بودند را شناسایی و مشکل را برطرف کنیم. این کار حاصل تعامل جدی شهرداری اهواز و شرکت آبفا بود. البته همچنان در مناطقی مانند گلدشت، کوی گلبهاری، خیابان سردار هاشمی، خیابان و میدان انقلاب، کوی بعثت و برخی نقاط دیگر در دفع آب های سطحی مشکل داریم. امیدواریم تا پایان سال مشکل آنها حل شود و مردم در این زمینه مشکلی نداشته باشند.
طرح جامع فاضلاب شهری اهواز برای یک دوره پنج ساله و با برآورد اعتبار 60 هزار میلیارد ریال تدوین شده است. برای سال اول 16000 میلیارد ریال وام مورد نیاز است که بحمدالله با عنایت مقام معظم رهبری برای رفع هر چه سریعتر مشکل ساکنان اهواز، کل مبلغ پروژه از محل ارز تخصیص می یابد. صندوق ذخیره با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر کشور قول مساعدت برای کمک به شهرداری اهواز در زمینه آب های سطحی داده شد.