به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، دهمین روز از دور دوم هشتمین دور مذاکرات وین روز گذشته با گفتگوی علی باقری مذاکره کننده ارشد کشورمان با هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام و نمایندگان عالی رتبه کشورمان ادامه یافت. سه کشور اروپایی .
مذاکره کننده ارشد کشورمان وی در جلسات جداگانه ای با انریکه مورا، دبیرکل سرویس اقدام خارجی اروپا و نمایندگان سه کشور اروپایی دیدار کرد. همزمان سومین جلسه کارگروه اقدامات اجرایی با حضور کارشناسانی از ایران، اتحادیه اروپا و هیئت های 1+5 برگزار شد.
هیئت ایرانی راهحلهای نوآورانه، مکانیسمهای عملیاتی و طرحهایی را برای همه مسائل باقیمانده ارائه کرد. از سوی دیگر، بهویژه سه هیئت اروپایی نقش عمدهای منفعلانه داشتند و در مورد پیشنهادات ایران اظهار نظر نکردند، اما ایدهها یا سازوکارهای جدیدی برای کاهش و حل مشکلات معلق ارائه نکردند.
انریکه مورا، رئیس تیم مذاکرهکننده ایران در مذاکرات وین و معاون دبیرکل سرویس عملیات خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده کمیسیون مشترک شورای امنیت سازمان ملل درباره اختلافات مذاکرات روز چهارشنبه گفتوگو کرد.
علی باقری، مذاکره کننده ارشد ایران، گفت که مذاکرات در حال پیشرفت است و از کاهش اختلافات بر سر پیش نویس توافق خبر داد. مذاکره کنندگان ارشد چین و روسیه نیز با تاکید بر اینکه مذاکرات برای دستیابی به توافق ادامه دارد، از کارگاه مذاکره ایران حمایت کردند.
میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمان ملل در وین در صفحه توئیتر خود از دیدار با فرستاده ویژه آمریکا در ایران نوشت: من گفت و گوی سازنده ای برای حل و فصل سخت ترین مسائل باقی مانده در مذاکرات وین داشتم.
مذاکره کننده ارشد روسیه افزود که مذاکرات در حال پیشرفت است.
شبکه خبری العربیه مدعی شد که در دیدار اولیانف و رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران با سفرای کشورهای خلیج فارس نزد سازمان های بین المللی در وین درباره لغو تحریم ها گفتگو کرده است.
مذاکره کننده چینی در ارزیابی نهایی خود از روند مذاکرات گفت: جمهوری اسلامی ایران با ارائه ایده های جدید و جامع نقش بسیار سازنده ای در مذاکرات ایفا کرد. او گفت: «چین قویاً از خواستههای منطقه ایران برای فعالیت هستهای تا زمانی که خطر گسترش سلاحهای هستهای وجود نداشته باشد، حمایت میکند».
به گفته سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه، ایران و آمریکا نظرات خود را در چهار موضوع لغو تحریم ها، اطمینان از رفع موثر تحریم ها، تعهدات هسته ای و راستی آزمایی از طریق یک متن غیررسمی مکتوب ارائه کردند و هیئت ها در حال بررسی متون هستند.
حسین امیرعبداللهیان وی افزود: درباره رفتار آمریکاییها در وین، از طریق هماهنگکننده اتحادیه اروپا، در سطح کمیتهها و بحثهای فنی از جمله لغو تحریمها، مطالب غیر کاغذی از آمریکاییها دریافت کردیم و همین مسیر را نشان دادیم. همزمان با سه کشور اروپایی و همچنین چین و روسیه، در حال مذاکره برای رفع تحریم ها بر سر میز مذاکره هستیم. این در واقع یک زمین بازی برابر با مذاکرات فعلی آقای رابرت مالی در وین است. بنابراین مذاکره مستقیم نیست و اساساً مذاکره نمیشود، هرچند غیرمستقیم، اما این غیر کاغذها در صورت نیاز تغییر میکنند.
حسین امیرعبداللهیان در گفت و گو با الجزیره درباره لغو تحریم ها در وین گفت: ما هیچ ابتکار جدیدی از طرف طرف های غربی در مذاکرات وین نمی بینیم، بنابراین به نظر نمی رسد آنها آماده بازگشت سریع به تعهدات خود باشند؛ بنابراین فکر می کنیم. که غربی ها همچنان در این موضوع تعلل می کنند.
وقتی صحبت از ضمانت میشود، اولاً به این معناست که تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال نشده است و ثانیاً تحریمهایی که به بهانه دیگری برداشته شده و برداشته شدهاند، مثلاً قانون مصوب کنگره یا قانونی که توسط رئیس جمهور تصویب شده است. ،” او گفت. جمهوری امضا شده است، برگردانده نمی شود.
وی در خصوص اخذ وثیقه در مذاکرات افزود: در مورد ضمانت نامه ها و تعهدات ابعاد مختلفی صحبت می شود اما حداقل فروش نفت ایران و واردات روان ارز در سیستم بانکی کشورمان وجود دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد: از نظر ما زمانی که طرف های دیگر به طور کامل به تعهدات خود در برجام عمل کردند، آنگاه می توانیم اعلام کنیم که به توافق رسیده ایم.
یک رسانه آمریکایی روز چهارشنبه بر اساس نامه ارسالی به وزارت خارجه آمریکا گزارش داد. 110 قانونگذار جمهوری خواه از دولت دموکرات جو بایدن خواسته شده تا مذاکرات با ایران در مورد توافق هسته ای را کنار بگذارد.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا پیشتر در مصاحبه با نیویورکر به ناکارآمدی تحریم ها علیه ایران اعتراف کرده بود.
این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا اعتراف کرد که تحریم ها به وضوح نتایجی را که ما می خواستیم به بار نیاورد.
در نامه ۱۱۰ نماینده جمهوریخواه آمده است: «در این نامه از شما میخواهیم فوراً از مذاکرات بیثمر وین برای ورود مجدد به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خارج شوید و در مقابل با تحریمهای فعلی علیه ایران بهویژه ایران مقابله کنید. ایران و تجارت نفت بین چین را جدی بگیرید.
بر اساس اخبار منتشر شده از روند مذاکرات، مخالفان دیپلماسی در آمریکا همسو با رژیم صهیونیستی از روند این مذاکرات آشفتهتر شده و تلاش میکنند روند مذاکرات را مختل کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما تاریخ مناسبی را نمی پذیریم و از سرعت مذاکرات راضی نیستیم. طرف مقابل زمان زیادی را در دور هفتم سپری کرد و سپس با ابتکارات ایران موافقت کرد.
باید پرسید که آیا هیئت ایرانی این توانایی را دارد و آیا هیئت های دیگری با این قدرت تصمیم گیری در وین وجود دارند، آیا ایران تمام تلاش خود را می کند و با دقت ابتکارات و مسائل را مطرح می کند و باید پرسید. انتظار می رود همین کار را انجام دهد.
تیم مذاکره کننده کشورمان اعلام کرده است که ایران از ابتدای مذاکرات تاکنون حاضر به پذیرش کمتر از برجام نبوده و تاکنون خواسته ای خارج از برجام نداشته است.
کشورهای غربی با تعیین ضرب الاجل سعی کردند ایران را تحت فشار قرار دهند و به این بهانه ایران هر توافقی را می پذیرد. اما جمهوری اسلامی اعلام کرده است که برای دستیابی به توافق عجله ای ندارد و در صورت تمایل غرب به توافق، می تواند اولین گام را برای اجرای تعهدات خود در برجام بردارد.