به گزارش خبرنگار اخبار داغ گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان ؛ سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران برای تحکیم روابط اقتصادی و سیاسی و همزمان برای شرکت در ششمین اجلاس سران کشور در سفری دو روزه عازم دوحه پایتخت قطر شد. دولت. شرکت های صادرکننده گاز (GECIF). پیش از این سید ابراهیم رئیس جمهور نیز به روسیه سفر کرده بود.
بررسی هدف رئیس جمهور از سفر نشان می دهد که تجارت گاز یکی از موضوعات کلیدی در دستور کار دولت سیزدهم است. زیرا روسیه و قطر به ترتیب اولین و سومین تولیدکننده گاز در جهان هستند. انعقاد قرارداد گازی با ترکمنستان و احیای روابط اقتصادی با این کشور به عنوان چهارمین دارنده گاز در جهان نیز اهمیت دیپلماسی گازی را در دولت سیزدهم نشان می دهد.
* 20 درصد از صادرات جهانی گاز LNG به قطر است
در حال حاضر، قطر دارای 24.7 تریلیون ذخایر گاز تایید شده است و سومین تولیدکننده بزرگ گاز در جهان پس از روسیه و ایران است. تفرجگاه گازی اصلی قطر در شمال کشور موسوم به «گنبد شمالی» متعلق به «پارس جنوبی» ایران است، اما بیشتر ذخایر گازی این فرودگاه وسیع متعلق به قطر است.
با توجه به جمعیت 3 میلیونی قطر و تقاضای کم برای مصرف داخلی، بیش از 60 درصد تولید گاز طبیعی قطر صادر می شود. گاز طبیعی قطر بخش قابل توجهی از توزیع جهانی LNG را به خود اختصاص داده است و قطر 20 درصد از صادرات LNG را به خود اختصاص داده است. کشورهای صادرکننده LNG قطر عبارتند از: هند، کره جنوبی، ژاپن، چین، پاکستان، بریتانیا و کویت.
* فرصت ارتقای جایگاه ایران به هاب گازی منطقه ای برای تبادل گاز قطر
بررسیها نشان میدهد که قطر قصد دارد صادرات گاز خود را در طول فرآیند توسعه میدان گازی در سالهای آینده افزایش دهد. علاوه بر این، تعداد قراردادهای کلیدی گاز در این کشور بین سال های 2021-2025 منقضی می شود.
این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس با عنوان «مقایسه فروش گاز خط لوله و LNG»، حمل LNG در مسافت بیش از 6000 کیلومتر یک حق اقتصادی است و وضعیت اقتصادی فروش گاز در مسافت کمتر از 6000 کیلومتر، صادرات از طریق خط لوله است.
با این حال، قطر نیز گاز خود را در سیستم LNG برای مسافت های کوتاه به کشورهای منطقه از جمله همسایگان ایران صادر می کند. با این شرایط، فرصت همکاری بین ایران و کشورهای منطقه برای انتقال گاز قطر از طریق خط لوله از ایران از طریق مبادله یا عبور وجود دارد. در این صورت، علاوه بر ایجاد سطح اطمینان در تامین گاز داخلی، روابط تجاری ایران با قطر و سایر واردکنندگان گاز قطر نیز تقویت خواهد شد.
در همین رابطه محمدمهدی علیزاده کارشناس انرژی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در خصوص بازی برد-برد ایران و قطر در تجارت گاز گفت: ایران پایپ گاز را به خارج از کشور منتقل می کند و سود خود را افزایش می دهد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر ایران می تواند از این فرصت استفاده کند و همچنین با کسب منافع اقتصادی، روابط گازی بیشتری بین دو کشور ایجاد کند و جایگاه خود را به عنوان هاب گازی در منطقه تقویت کند.
* معرفی برنامه دولت سیزدهم در تعامل با کشورهای صاحب گاز
اگرچه ایران دومین ذخایر گاز طبیعی را دارد، اما تا سال 2020 از مجموع 249 میلیارد مترمکعب گاز قابل استفاده، تنها 11.5 میلیارد متر مکعب آن صادر شده و بخشی نیز در بازارهای داخلی مورد استفاده قرار گرفته است.
نمودار 1 مقایسه مصرف داخلی و صادرات گاز ایران و قطر را نشان می دهد.
شکل 1
مشکلات در سیاست های انرژی، بی توجهی به اجرای طرح های بهینه سازی، تثبیت تعرفه گاز در سال های اخیر و اوج مصرف نابجای گاز در ایران را می توان به دلیل اینکه این وضعیت منحصر به فرد نیست، به دنبال دارد. امکان صادرات پایدار از کشور را از بین برده و باعث کمبود گاز در فصول سال شده است.
در نتیجه، ایران میتواند بازارهای منطقهای مبتنی بر گاز خارجی را توسعه دهد که این را اصلاحات عمده در مصرف گاز داخلی و گاز مازاد برای صادرات نشان میدهد، همانطور که همکاری گازی با قطر نشان میدهد. مبادله گاز قطر از طریق ایران بخشی از این معما باشد.
پیش از این قراردادهای تبادل گاز از ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران در این سامانه تحلیلی ردیابی و اجرا شده است. حتی پیشنهاد تبدیل گاز روسیه به کشورهای حاشیه خلیج فارس با توجه به کمبود گاز ایران و نیاز به جایگاهی در بازار داخلی گاز در حال بررسی و درک است.
انتهای پیام/
می توانید این پست را ویرایش کنید
این را به صفحه اول پیشنهاد دهید