به گزارش ایرنا، روح الله رجبی فارغ التحصیل فلسفه هنر و سرپرست شبکه امید که از مهمانان نشست های فرهنگی جشنواره فیلم فجر بود، در گفت وگویی کوتاه درباره این نشست ها و تاثیر آن بر سینمای ایران صحبت کرد.
وی با بیان اینکه این نشست مقدماتی برای جنبش گفتمانی بود و نمی توان گفت با این جلسات گفتمان اندیشه انقلابی در سینما شکل گرفت، گفت: گفتمان انقلاب در سینما زمانی شکل گرفت که آثار آن نمایان باشد. در میدان و در جو. البته برای ایجاد این عرصه و بسترسازی این مضامین، سینما یک نیاز اساسی است و می تواند مثمر ثمر باشد.
مدیر سابق جایزه سینمای ققنوس و محافل همفکر سینمای انقلاب گفت: ما در سینما انقلاب همین رویکرد را داشتیم. حرکت ما با تمرکز اوج و سراج بر رسانه شروع شد. قصد ما حرکت در میدان بود، اما این نیاز به یک حوزه فکری داشت که بدون آن امکان حرکت وجود نداشت.
وی ادامه داد: بنابراین این جلسات زمانی تاثیرگذار است که در کنار حرکت های اجتماعی و هنری قرار بگیرد تا موجی ایجاد شود. سینما نمی تواند تاثیر لازم را برای سینما داشته باشد. اما از جهت مثبت این دیدار به عنوان مکمل سینمای قهرمانانه می آید و ذهنیت کارگردان و فیلمساز را تقویت می کند و مانند سپر دفاع از افکار کارگردان خواهد بود. در غیر این صورت تاثیر بسیار کمی خواهد داشت و مخاطبان آن همان مخاطبان بحث های نظری خواهند بود.
رجبی در پاسخ به اینکه متفکری که با یک هنرمند ارتباط برقرار می کند می تواند در سینمای او تاثیر بگذارد، گفت: بله، این کمترین حالت ممکن است زیرا به همان اندازه انتقادی است که در برنامه های سینمایی تلویزیون می بینیم.
وی بیان کرد: برای اینکه در سینما به بحث های نظری و تامل برانگیز منجر شود باید این نوع بحث در متن فیلمنامه و دنیای داستان گنجانده شود و راه اندیشمندان ورود به تولید متن است. و فیلمنامه انعکاس رسانه ای این جلسات، در عین اینکه به تاثیرگذاری بیشتر آنها در سینما کمک می کند، آنچنان که اشاره کردم تاثیرگذار نیست.
ما هیچ نسبتی با نظام فکری فیلمسازان برجسته خود نداریم
مدیر شبکه امید با اشاره به ارتباط مسائل فکری و سینمای هالیوود گفت: اگر قهرمانی در سینمای هالیوود موفق می شود به این دلیل است که فیلمسازان و فیلمسازان از کتاب ها و بحث هایی که درباره قهرمان در سینما نوشته شده بهره می برند. آنها همراه با سینما این مشکلات را تقویت می کنند. مثلاً درباره نظام فکری و طرز فکر فیلمسازان بزرگی چون هیچکاک، کوبریک، فلینی و… کتاب نوشته شده است، اما ما تقریباً هیچ کتابی درباره نظام فکری فیلمسازان برجسته خود نداریم.
او افزود: «ما همچنین میتوانیم درباره شخصیتهای مهم فیلم که ماندگار هستند کتاب و مقاله بنویسیم.» یک شخصیت فقط یک شخصیت سینمایی نیست، بلکه کسی است که تحمل میکند و همچنان آشپزی میکند. ده ها کتاب و مقاله توسط فیلمسازان درباره شخصیت های هالیوود در هالیوود نوشته و خوانده شده است. حالا کارگردانی که فیلم بتمن را ساخته با خواندن این کتاب قهرمان بهتری از این شخصیت می سازد.
رجبی تصریح کرد: موضوع دیگر آینده پژوهش است. سناریوهای پژوهشی آینده سینمای ایران تشریح خواهد شد. البته این شکل از کار برای مدیران جذاب است. خوب اگر این راه ها را دنبال کنید نشستن در کنار او می تواند کمک کند وگرنه جلسه نشستن فایده ای ندارد. خروجی شما باید بتواند به دست فیلمسازان فعال در این زمینه برسد و به آنها کمک کند تا در سینما نتایج بهتری کسب کنند. چنین جلساتی می تواند نتیجه بدهد وگرنه راه دیگر تایپ متن است که برای همه نیست و سلیقه می خواهد.