به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، دولت سیزدهم در حالی روی کار آمده که به گفته وزیر نفت وضعیت ذخایر سوخت بحرانی بود و این در شرایطی بود که در آستانه ورود به ماه های سرد سال بودیم. سال
با این حال، نه تنها سوخت مورد نیاز کشور در بخشهای مختلف از حملونقل گرفته تا بخش داخلی و نیروگاهی بدون وقفه بود، بلکه صنعت نفت نیز 16.5 میلیارد دلار قرارداد جدید در بخشهای مختلف امضا کرد.
قراردادهایی که با شرکتهای داخلی و خارجی منعقد میشود اغلب ارزش قرارداد نهایی با توتال برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی است، اما آنطور که جواد اوجی خاطرنشان میکند به دلیل شرایط تحریم، نام شرکتهای خارجی نمیتوان نام برد.
همزمان دیپلماسی فعال در حوزه انرژی رونق گرفت و در طول 7 ماهه وزارت نفت 13 دولت اقدامات مختلفی انجام شد که مهمترین آنها آغاز بود تبادل گاز ترکمنستان با جمهوری آذربایجان.
اوجی معتقد است آغاز بورس گاز ترکمنستان در جمهوری آذربایجان و تثبیت شبکه گاز در شمال شرق کشور از دیگر اقداماتی بود که به گذراندن ایمن زمستان کمک کرد.
قسمت دوم و پایانی گفتگوی جواد اوجی وزیر نفت ایران با ایرنا در ادامه می آید.
ایرنا: زمستان 1400 یکی از سخت ترین سال های تامین سوخت بود. اما قطعی گاز در کشور گزارش نشد و سوخت نیروگاه ها و صنایع نیز ثابت بود. انتقال به زمستان با عرضه پایدار چگونه انجام شد؟
اوجی: با روی کار آمدن دولت سیزدهم در شهریور ماه مشخص شد که مخازن سوخت مایع در نیروگاه ها بین 25 تا 30 درصد کمتر از سال 1399 بوده و به دلیل عدم سرمایه گذاری نفت و گاز در سال 99 مشخص شد که گاز کشور تولید افزایش نمی یابد این در شرایطی است که بر اساس پیش بینی ها مصرف گاز 10 تا 12 درصد افزایش یافته است، بنابراین در ماه های اول اقدامات فوری و کوتاه مدت انجام شده است.
افزایش فروش داخلی و همچنین صادرات میعانات گازی در دستور کار قرار گرفت که در نهایت با کاهش 2 تا 3 برابری صادرات و افزایش مصرف میعانات گازی در کشور، حجم میعانات روی آب نسبت به 6 سال اول کاهش یافت. ماه های سال.
در گام اول قیمت تانکرهای سوخت افزایش یافته است تا بتوانند با ظرفیت کامل حرکت کنند.
موضوع دوم فروش میعانات گازی روی آب بود که اگر در زمستان حداکثر گاز تولید شود این میزان افزایش می یابد. از این رو افزایش فروش داخلی و صادرات میعانات گازی در دستور کار قرار گرفت که در نهایت با کاهش 2 تا 3 برابری صادرات و افزایش مصرف میعانات گازی در کشور، حجم میعانات گازی روی آب نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. شش ماه اول سال
بازنگری در پالایشگاه ها و خطوط لوله برای انتقال و آغاز مبادلات گاز ترکمنستان به جمهوری آذربایجان و کمک به تثبیت شبکه گاز شمال شرق از دیگر اقداماتی بود که به گذراندن ایمن زمستان کمک کرد.
افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف گاز نیز راهکار دیگری بود که خوشبختانه 25 میلیون مترمکعب در روز مصرف را کاهش داد.
ایرنا: برای تامین سوخت نیروگاه ها چه اقداماتی انجام شده است؟
اوجی: علاوه بر عرضه سوخت زمستانی، 1.2 میلیارد لیتر سوخت مایع بیشتر از مدت مشابه قبل در نیروگاه ها و صنایع ذخیره شده است تا در فصل سرما که عرضه گاز نیروگاه ها و صنایع کاهش می یابد، از سوخت مایع استفاده شود. برای اینکه به اقتصاد صنایع و نیروگاه ها لطمه ای وارد نشود، سوخت مایع را به قیمت گاز به آنها تحویل دادیم.
این اقدامات کمک کرد با وجود اینکه زمستان بسیار سردی داشتیم و دمای هوا در اکثر استان ها به منفی 20 درجه سانتی گراد رسیده بود. این در حالی است که در دی و بهمن ماه سال 1399 به دلیل عدم تامین سوخت نیروگاه ها شاهد خاموشی اساسی بودیم اما امسال خاموشی در کشور رخ نداد.
صنایع با چالش و بحران مواجه نشده اند و اگر گاز آنها محدود شده باشد، سوخت مایع تامین می شود. تولید گاز را نیز با برنامه ریزی های بلندمدت در دستور کار قرار داده ایم.
افزایش 2 تا 3 برابری صادرات میعانات گازی در 13 دولت
ایرنا: علاوه بر کاهش ذخایر میعانات گازی، آیا تغییری در ذخایر نفت خام رخ داده است؟
اوجی: وقتی گاز تولید می شود، میعانات گازی نیز با آن تولید می شود، بنابراین در فصل زمستان که اوج تولید گاز است، اوج تولید میعانات نیز اتفاق می افتد. بنابراین اگر نتوانیم میعانات گازی معادل قیمت نفت خام را بفروشیم، باید آن را ذخیره کنیم.
در دولت قبل تمام مخازن را در دریا و خشکی پر کردند و اگر امسال می خواستیم میعانات گازی را دوباره ذخیره کنیم دیگر مخزن وجود نداشت و باید تولید گاز را کاهش می دادیم که اینطور نبود. به دلیل ارتفاع امکان پذیر است مصرف.
بنابراین مصرف میعانات گازی را در کشور افزایش داده ایم و خوراک پتروشیمی ها، پالایشگاه ها و مینی پالایشگاه ها و صادرات دو و سه برابری میعانات گازی را افزایش داده ایم که نه تنها به ذخیره سازی میعانات جدید کمک کرده است، بلکه حدود 20 میلیون بشکه نیز برداشت شده است. میعانات ذخیره شده
اما در تولید نفت وضعیت متفاوت است و تولید بر اساس نیاز داخلی و تعهدات صادراتی انجام می شود، بنابراین ذخایر نفتی مانند گاز نیست.
ایرنا: وزارت نفت از ابتدای دولت سیزدهم که حدود 7 ماه از عمر آن می گذرد، قراردادهای متعددی در حوزه های مختلف منعقد کرده است. تاکنون چند قرارداد ارزشمند امضا کرده اید؟
اوجی: در دولت سیزدهم بیش از 55 قرارداد و قرارداد به ارزش 16.5 میلیارد دلار با شرکت های داخلی و خارجی در زمینه توسعه میادین مشترک نفت و گاز و جمع آوری گازهای گلخانه ای منعقد کرده ایم.
28 مورد از این قراردادها مربوط به جمع آوری مشعل گاز است که تا پایان این دولت منعقد می شود. در بحث احداث خطوط انتقال فرآورده های نفتی، قراردادهایی برای کاهش تردد نفتکش ها در جاده ها و انتقال محصول از جنوب کشور به شمال کشور از طریق خط لوله منعقد شد.
در دولت سیزدهم بیش از 55 قرارداد و تفاهم نامه به ارزش 16.5 میلیارد دلار با شرکت های داخلی و خارجی منعقد کرده ایم.
همچنین قراردادهایی برای بحث ساخت مخازن ذخیره گاز طبیعی، تکمیل زنجیره پتروشیمی و احداث پتروپالایشگاه منعقد شده و اولین واحد پتروپالایشگاهی با ظرفیت 300 هزار بشکه در استان هرمزگان تعمیر می شود. این بهار.
ایرنا: تامین مالی این قراردادها چگونه خواهد بود؟
اوجی: تامین مالی اصلی قراردادهای توسعه میدان از محل درآمدهای همین میدان خواهد بود و شرکت های بزرگ میادین نفت و گاز را توسعه می دهند و سرمایه گذاری که انجام داده اند با تولید نفت، میعانات گازی و گاز مستهلک می شود.
بخشی دیگر از تامین مالی توسط کنسرسیوم های بانکی در قالب تامین مالی و تسهیلات و بخشی دیگر از منابع داخلی پروژه تامین می شود.
ایرنا: آیا قرارداد جدیدی برای توسعه مناطق مشترک نفت و گاز وجود دارد؟
اوجی: بخشی از تفاهم نامه هایی که تاکنون در 13 دولت امضا شده، مربوط به توسعه مناطق مشترک است. برای توسعه فاز 2 سرمایه گذاری مشترک آزادگان شرکت های متعددی وارد شده و تکمیل و توسعه این حوزه در حال بررسی است تا زمینه همکاری با شرکت ها و بنگاه های بزرگ فراهم شود که تکمیل و توسعه این مناطق توسط بزرگ انجام شود. شرکت های داخلی
در تحریم، نام شرکت یا جزئیات قرارداد را فاش نمیکنیم
ایرنا: برخی از حامیان دولت قبلی، قراردادهای نفتی 13 دولت را زیر سوال برده و گفته اند که جزئیات آنها منتشر نشده است. پاسخ شما چیست؟
اوجی: در شرایط تحریم، طبیعی است که از شرکت ها نام برده نشود. ما هرگز این رویه را تغییر نخواهیم داد و فقط برای جلوگیری از انتقاد برخی افراد، نام شرکت و جزئیات قرارداد را فاش نخواهیم کرد. شاید از این که هشت سال است مثل توتال فرانسه از کشور خارج شده اند خوشحال نباشند اما حالا می بینند که شرکت های بزرگ دیگر به اندازه وعده توتال برای عمل نکردن سرمایه گذاری کرده اند و قرارداد بسته اند. قطعا از این پس در تمامی قراردادهای نفتی اینگونه خواهد بود و انتظار نداشته باشید جزئیات قراردادها و نام شرکت ها منتشر شود. ممکن است منتقدان تنها با انتشار نام شرکت ها از پیشرفت پروژه ها انتقاد کنند، مگر اینکه زمینه تحریم را فراهم کنند.
ایرنا: با توجه به اشتغالزایی و درآمد بالای صنعت پتروشیمی برای کشور، ظرفیت صنعت پتروشیمی ایران تا پایان دولت سیزدهم چقدر خواهد بود؟
اوجی: ظرفیت تولید پتروشیمی ایران در حال حاضر بالغ بر 90 میلیون تن است که شامل چندین محصول می شود.
تا پایان دولت سیزدهم ظرفیت تولید پتروشیمی ها به 140 میلیون تن می رسد که بیش از 50 درصد افزایش می یابد.
تا پایان دولت سیزدهم ظرفیت تولید پتروشیمی ها به 140 میلیون تن می رسد که بیش از 50 درصد افزایش می یابد.
ایرنا: در بحث لایحه بودجه 1401 مجلس چه تغییراتی در حوزه نفت ایجاد کرده است؟
اوجی: پیشنهاد دولت در لایحه بودجه ارائه شده به مجلس، فروش 1.2 میلیون بشکه نفت و میعانات گازی در روز بود که مجلس این رقم را به 1.4 میلیون بشکه افزایش داد.
قیمت نفت نیز در مجلس از 60 دلار به 70 دلار افزایش یافت.
خوب اگرچه سهم ثابت 14.5 درصدی نفت باید از محل فروش تغییر می کرد، اما این پیشنهاد تصویب نشد و سهم نفت همچنان 14.5 درصد نفت درآمد خواهد بود.
ایرنا: در دولت قبل کارگران نفت بسیار ناراضی بودند. برای ساماندهی وضعیت کارگران صنعت نفت در دولت سیزدهم چه اقداماتی انجام شده است؟
اوجی: کارهای بزرگی در حوزه کارگری انجام شده است. بحث نیروهای ایثارگر و جذب آنها به طور کامل محقق شد و بر اساس لایحه بودجه 1400 ابلاغ شد.
صنعت نفت معادل کل دولت است و بیش از 22 هزار جانباز، فرزندان شهدا، فرزندان ایثارگران، فرزندان آزادگان و خانواده شهدا و جانبازان کشور در وزارت نفت جذب شده اند و این اتفاق در سال گذشته رخ داد.
صنعت نفت بیش از 60 هزار کارگر رسمی دارد که 22 هزار کارگر رسمی دیگر به آنها اضافه می شود.
در اصلاح بودجه سال 1401 مجلس، اگرچه ابتدا قرار بود سهم ثابت 14.5 درصدی نفت از محل فروش به فروش برسد، اما این پیشنهاد تصویب نشد و سهم نفت همچنان 14.5 درصد از درآمد نفتی خواهد بود.
در بحث اشخاص ثالث، نیروهای پیمانکاری، خدماتی و اداری خوشبختانه اتفاقات خوبی در بحث معیشت و اشتغال طبقه بندی شد.
تاکید می شود نیروهای ثالث و پیمانکاران که قشر ضعیفی هستند به دستمزد سال 1401 توجه ویژه داشته باشند و معیشت آنها ارتقا یابد.
همچنین دانشگاه نفت برای جذب فارغ التحصیلان الف مجوز گرفته است و بیش از 90 درصد آنها در حال جذب هستند.